Närpes Grönsakers odlingar växer under LED-belysning. I vintermörkret bidrar de lysande växthusen samtidigt till försörjningsberedskapen.

“Här pratar vi om investeringar på flera miljoner”, säger Mikael Dahlqvist, odlingschef på Närpes Grönsaker.

Det handlar om att byta ut växthusens högtrycksnatriumlampor till LED-lampor. Kostnaden för övergången uppgår till 1–2 miljoner euro per hektar.

“LED-lamporna ger samma mängd ljus som högtrycksnatriumlampor, men de förbrukar bara hälften så mycket energi. Dessutom har LED-belysning andra fördelar. Den kan justeras mer exakt efter växternas behov under tillväxtsäsongen. Spektrat för LED-lamporna kan också anpassas efter växtarten eller till och med sorten”, förklarar Dahlqvist.

LED-belysning används redan helt eller delvis på 72 procent av Närpes Grönsakers växthusareal.

“I vissa fall lönar det sig att använda en hybridmodell, där både gammal och ny teknik kombineras. Högtrycksnatriumlampor ger också värme, vilket är en fördel inom växthusproduktionen”, säger Dahlqvist.

Under de senaste åren har växthusproduktionen fått en roll som stabiliserande faktor för det nationella elnätet. På vintern kan växthusens belysning snabbt slås av eller på enligt stamnätets behov som varierar beroende på använding och störningar. Fingrid, som ansvarar för stamnätet styr normaldrifts- och störningsreserverna. Tidigare gjordes justeringarna med fossila bränslen och vattenkraftverk, men växthusproduktionen har visat sig vara både effektivare och mer kostnadseffektiv. Idag beräknas upp till hälften av stamnätets störningsreserv komma från växthus.

Växthusen bidrar även till försörjningsberedskapen genom sin grundläggande verksamhet. Med egna värmecentraler och generatorer kan växthusen producera mat även under kriser där strömmen är avbruten.

Mikael Dahlqvist säger att växthusproduktionen traditionellt har haft ett lite dåligt rykte som en energikrävande och miljöbelastande bransch, men att den bilden behöver uppdateras.

“Under de senaste fem till tio åren har vi gjort stora framsteg. Växthusproduktionen har gått från oljeuppvärmning till förnybara energikällor, och vi satsar ständigt allt mer på energieffektivitet och miljövänliga lösningar.”

Andelslaget Närpes Grönsaker grundades år 1957 för att marknadsföra och sälja växthusgrönsaker producerade av områdets växthusodlare. För oss har grönsaker och de smakupplevelser de erbjuder alltid varit en central del av vårt liv och vår kultur. Våra odlare är experter inom sitt område, odlingskunskaper och en kärlek till inhemska grönsaker har gått – och fortsätter att gå - i arv från generation till generation. Made in Närpes!