Närpiön Vihanneksen viljelykset kasvavat led-valaistuksessa. Talven pimeydessä loistavat kasvihuoneet ovat myös huoltovarmuustekijä.
”Miljoonainvestoinneista puhutaan”, Närpiön Vihanneksen viljelypäällikkö Mikael Dahlqvist sanoo. Kyse on kasvihuoneiden suurpainenatriumlamppujen vaihtamisesta led-lamppuihin. Valaistuksen vaihtamisen kustannukset kipuavat 1 – 2 miljoonaan per hehtaari.
”Led-valoista saadaan sama valomäärä kuin suurpainenatriumvaloista, mutta ne kuluttavat energiaa vain puolet siitä. Ledeistä on muutakin hyötyä. Niitä pystyy säätämään tarkemmin, kasvien tarvitseman valomäärän mukaan kasvukaudella. Led-valaisimien spektriä voidaan säätää kasvilajin tai jopa -lajikkeen mukaan.”
Jo 72 % Närpiön Vihanneksen kasvihuonepinta-alan valaistuksesta toimii täysin tai osittain ledeillä.
”Osittain kannattaa hyödyntää hybridimallia eli käyttää sekä vanhaa että uutta tekniikkaa rinnan. Suurpainenatriumvalaistus kun antaa myös lämpöenergiaa, josta on kasvihuonetuotannossa tietenkin hyötyä”, Dahlqvist sanoo.
Viime vuosina kasvihuonetuotanto on ottanut paikkansa sähköverkon valtakunnallisena turvaajana. Kasvihuoneiden valoja voidaan talviaikaan kantaverkon tarpeiden mukaan sammuttaa tai lisätä nopeasti, verkon käytön ja häiriöiden perusteella. Kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid ohjaa tätä verkon käyttö- ja häiriöreserviä. Aikaisemmin säätö tehtiin fossiilisella energialla ja vesivoimalaitoksilla, mutta kasvihuonetuotanto on katsottu tehokkaammaksi ja taloudellisemmaksi. Ympärivuotisesti toimivat kasvihuoneet siis antavat turvaa sähköverkolle. Arviolta jopa puolet kantaverkon häiriöreservistä syntyy kasvihuoneissa.
Huoltovarmuutta kasvihuoneet lisäävät myös perustyöllään. Kasvihuoneilla on omat lämpökeskukset ja generaattorit, ja ne tuottavat ruokaa myös kriisien aikana, vaikka sähköt olisivat poikki.
Mikael Dahlqvist sanoo, että kasvihuoneviljelyllä on perinteisesti ollut vähän huono maine paljon energiaa vaativana ympäristön kuormittajana, mutta käsitystä on selkeästi syytä päivittää. ”On otettu isoja harppauksia kehityksessä viiden, kymmenen vuoden sisällä. Öljylämmityksestä on siirrytty uusiutuviin, energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen panostetaan jatkuvasti enemmän ja enemmän.”
Osuuskunta Närpiön Vihannes perustettiin vuonna 1957 markkinoimaan ja myymään alueen kasvihuoneviljelijöiden tuotantoa. Meille vihannekset ja niiden tarjoamat makuelämykset ovat aina olleet keskeinen osa elämää ja kulttuuriamme. Viljelijämme ovat alansa huippuosaajia, ja viljelytaito sekä rakkaus kotimaisia vihanneksia kohtaan ovat siirtyneet – ja siirtyvät edelleen – sukupolvelta toiselle. Made in Närpes.