Uusin kosteudenpoistotekniikka
Uusin kosteudenpoistotekniikka säästää energiaa kasvihuonetuotannossa.
Osuuskunta Närpiön Vihanneksen 34 viljelijää ovat jatkuvasti etsimässä ympäristön kannalta parhaita kasvihuonetuotannon menetelmiä. Tänä talvena osuuskunnan neljän viljelijän kasvihuoneiden kattoluukut ovat kiinni, sillä energiasyöppöä ulkoilmatuuletusta ei kosteudenpoistolaitteiden ansiosta tarvita. ”Kasvien taimet haihduttavat kasvaessaan paljon vettä. Sitä on poistettava kasvihuoneesta, tai taimet eivät viihdy, tulee homeita ja mätäongelmia. Tavallisesti liikakosteus poistetaan tuulettamalla kasvihuoneen kattoluukkujen kautta. Uudet kosteudenpoistolaitteet ottavat kosteuden pois ilman ilmanvaihtoa ulkopuolelta”, Närpiön Vihanneksen viljelypäällikkö Mikael Dahlqvist sanoo.
Kosteudenpoistojärjestelmä sopii erityisesti Suomen olosuhteisiin. Ilman laitteistoa kasvihuoneita on tuuletettava avaamalla luukkuja pakkasilmaan, mikä puolestaan vaatii sisälämmityksen lisäämistä eli energiankulutusta. Kosteudenpoistolaitteiden suurin hyöty realisoituu juuri talvella. Energiansäästön lisäksi kosteudenpoistolaitteet tehostavat vedenkiertoa. Laitteet erottavat ilman kosteuden takaisin vedeksi. Tätä vettä voi hyödyntää kasvien kasteluun. Näin päästään veden kulutuksessa lähemmäksi suljettua kiertoa.
Katso missä viljelijä kertoo kosteudenpoistosta ja vedenkierrosta.
”Täysin suljettuun on haastava päästä. Kuitenkin jos vertaa vaikka espanjalaiseen vihannesviljelyyn, kasteluveden tarve tuotantokiloa kohti on meidän viljelyssämme kymmenesosa”, Mikael Dahlqvist sanoo. Tehokas kosteudenpoisto keventää myös kasvien tautipainetta. Homehtumisen eston lisäksi kattoluukkujen sulkeminen estää ulkopuolelta tulevien tuholaisten pääsyn kasveille. Mikael Dahlqvist sanoo kasvihuonealan olevan hyvin kiinnostunut kestävistä tuotantoratkaisuista ja etsivän jatkuvasti parempia viljelytapoja. Osuuskunnan viljelijät ovat innokkaasti mukana tässä kehitystyössä, ja he myös vaihtavat tietoja ja kokemuksia ahkerasti. ”Kosteudenpoistolaitteisto on kallis investointi. Keskimääräisen kasvihuoneen kohdalla satsaus on noin 300–400 tuhatta euroa. Kustannussäästöt ovat kuitenkin merkittävät ajan kuluessa. Uskon, että kosteudenpoistoon kannattaa panostaa jatkossakin.”