Närpesisk gulaschsoppa
Närpesisk Gulasch-soppa är perfekt som vardagsmat, och du kan bra koka en större mängd och för den går bra att värma upp under flera dagar. Smaken blir bara bättre av att stå i kylskåpet.
400g | Strimlor av nötstek |
3kpl | Gul lök |
4kpl | Vitlöksklyftor |
4kpl | Potatis |
2kpl | Morot |
1kpl | Röd paprika |
1kpl | Grön paprika |
5kpl | Mogna röda tomater |
2rkl | Tomatpuré |
0,5kpl | Citronsaft och skal |
2rkl | Paprikapulver |
2tl | Spiskummin (hel) |
1tl | Mejram |
2kpl | Lagerblad |
2rkl | Oxfond |
1,5l | Vatten |
1tl | Sambal Oelek |
Salt | |
Svartpeppar | |
Creme Fraiche |
- Smält en klick smör i en stor kastrull/panna, bryn köttet. Krydda med salt och peppar.
- Hacka löken och vitlöken, skala och hacka morötterna i små bitar, lägg dem i grytan när köttet fått färg.
- Stek en stund.
- Tillsätt paprikapulver, tomatpuré, spiskummin, mejram, lagerblad, citronsaft och dess skal.
- Kör tomaterna i en mixer, tillsätt tomaterna och tomatpurén i grytan samt köttbuljongen och vattnet. Låt det koka under lock på svag värme i ca 1 timme, rör om då och då.
- Skala potatisen och skär den i små bitar, hacka även paprikan. Tillsätt dessa när soppan har kokat i ca en timme, låt koka i ytterligare 45 minuter.
- När köttet känns mört, tillsätt salt, peppar och Sambal Oelek efter smak. Om du gillar smaken av paprika, tillsätt paprikapulver också.
- Soppan ska smakas av och kryddas och smakas av och kryddas för att få den smak du gillar. Mängderna i receptet är vägledande och bör modifieras av dig själv efter dina egna smaklökar.
- Servera med crème fraiche eller gräddfil och rostat bröd.