Risotto med störbrytböna och bönpesto
Risotto har sitt ursprung från de norra delarna av Italien. Det är alltså en italiensk risrätt som tillagas i buljong så att slutresultatet blir en härlig krämig konsistens. Här har vi ett recept på en variant som innehåller våra goda bönor.
200g | Störbrytböna |
2,5dl | Risottoris (Arborio) |
1kpl | Stor gul lök |
1kpl | Vitlöksklyfta |
0,5dl | Olivolja |
2dl | Vitt vin |
6dl | Grönsaksbuljong (varm) |
1kpl | Citron (saften) |
30g | Riven parmesanost |
Salt | |
Bönpesto: | |
1/3 av de kokta bönorna | |
30g | Riven parmesanost |
0,5dl | Solroskärnor |
2dl | Olivolja |
10g | Bladpersilja |
Salt |
- Koka bönorna i saltat vatten i 3 minuter, häll av vattnet.
- Finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan. Tillsätt efter en stund riset och låt fräsa med.
- Häll på vinet, och låt det nästan helt koka bort. Späd på risotton i omgångar med varm buljong, risotton skall hela tiden vara simmig i konsistens.
- Fortsätt späd i omgångar tills risottoriset mjuknat, ca 20 minuter. Skär 2/3 av bönorna i 1-2 cm:s bitar.
- Avsluta risotton med att pressa i citronsaft, rör ner de skurna bönorna och blanda i parmesanosten.
- Smaka av med salt.
- Bönpeston: mixa alla ingredienserna snabbt med mixer. Smaka av med salt.
- Servera risotton med bönpeston och färska örter eller salladsskott.