Tzatziki
Grekiska absoluta superklassikern med en fräsch syrlighet av åländska äpplen och citron.

Ingredienser
1st | Inhemsk gurka |
1,5st | Solo vitlök |
1tsk | Salt |
1st | Åländskt vinteräpple, litet |
1knippe | Dill, 10g |
300g | Grekisk eller Turkisk yoghurt |
0,5st | Citron, saften |
2msk | Olivolja |
Svartpeppar |
Portioner
Kategorier
Maträtt | Såser och marinader Tillbehör |
Specialkost | Glutenfri |
Svårighetsgrad | Enkelt |
Tillredningstid | 30-60 min |
Gör så här:
- Dela gurkan på längden och skrapa ur fröna.
- Riv gurka på de grova sidan av rivjänet, och vitlök på den fina sidan.
- Sätt i en skål och tillsätt salt, låt stå och dra ca 10-15 minuter.
- Sila av i en sil, pressa ur all extra vätska ur gurk- och vitlöksröran.
- Finhacka dill och äpplet.
- Blanda urkramad gurka och vitlök, äpple, dill och yoghurt.
- Pressa ner saften av ½ citron, blanda i olivoljan och smaka av med salt och peppar.